Różne rodzaje suplementów sportowych

y, sporo osób traktuje sport jako coś co pozwoli im się cieszyć lepszym zdrowiem. I maja rację, bowiem ruch ma korzystny wpływ na wszystkie najważniejsze aspekty naszego zdrowia: ciśnienie, układ kostny, kondycja stawów. Jednak

Różne rodzaje suplementów sportowych Jednym z silnie rekomendowanych rodzajów białek jest białko serwatkowe. Produkty z tym białkiem można nabyć np. w .

Sport dla zdrowia

Uprawianie sportu to dla wielu nie tylko hobby, sporo osób traktuje sport jako coś co pozwoli im się cieszyć lepszym zdrowiem. I maja rację, bowiem ruch ma korzystny wpływ na wszystkie najważniejsze aspekty naszego zdrowia: ciśnienie, układ kostny, kondycja stawów.

Jednak aby sport był zdrowy musimy przestrzegać kilka podstawowych zasad przy jego uprawianiu. Brak rozgrzewki czy przetrenowanie mogą prowadzić to skutków wręcz odwrotnych niż te, których się spodziewamy. Dlatego namawiam do traktowania wszystkiego z umiarem, nawet sportu.


Bezpieczny aerobik

Low impact aerobik ? ćwiczenia, w których bierze udział duża grupa mięśni i w których przynajmniej jedna noga ma cały czas kontakt z podłogą. Są to ćwiczenia o stosunkowo małej intensywności. Tego rodzaju ćwiczenia powstały ze względu na mniejsze ryzyko kontuzji w porównaniu z metodą Hi impact. Ćwiczenia są raczej proste, dostosowane do osób początkujących. Opierają się na tak zwanej pozycji bazowej ciała, czyli lekko ugiętych kolanach i ramionach, wysuniętej do przodu miednicy oraz napiętych mięśniach pośladków i brzucha. Zapobiega to nadmiernemu obciążeniu stawów. Low impact to ćwiczenia idealne dla osób starszych, ociężałych czy nawet kobiet w ciąży.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aerobik


Rodzaje białek

Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.

Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.